Direct contact? Bel 085 - 4018444 of mail naar informatie@meritmedia.nl

U bent hier

Wat kost narrowcasting? Deel 2: Narrowcasting speler

Wanneer je overweegt om narrowcasting toe te voegen aan de communicatiemix binnen jouw organisatie dan rijst al snel de vraag: wat kost dat eigenlijk? Je wilt natuurlijk een duidelijk beeld hebben van de investering die je doet versus wat het je gaat opleveren! Het eerlijke antwoord op deze vraag is: dat dit geheel afhankelijk is van jouw wensen en de specifieke situatie.

Nu hoor ik je denken “dit antwoord had ik zelf ook wel kunnen bedenken”. Om toch een concreter beeld te krijgen over de verschillende mogelijkheden en de bijbehorende investeringen zoomen we in deze blogserie in op de specifieke onderdelen die nodig zijn om jouw narrowcasting project te laten slagen. In de voorgaande blog hebben we meer verteld over beeldschermen, in deze blog vertellen we alles wat je moet weten over: narrowcasting hardware.

De speler is het kloppend hart van het narrowcastingsysteem. Deze verzorgt immers de lokale narrowcasting-uitzending en voorziet deze van de broodnodige actualiteit!

Van USB stick tot industriële PC
Wanneer je op zoek gaat naar hardware om jouw narrowcasting-systeem aan te sturen dan kom je van alles tegen, van eenvoudige USB sticks tot high-end PC’s. Maar wat is nu de juiste keuze? Dat hangt geheel af van jouw specifieke wensen.

USB Stick
Ben je op zoek naar een goedkope manier om enkel afbeeldingen te vertonen of een tekstdocument? Dan is een USB stick wellicht voldoende. Let wel, wanneer je voor deze oplossing kiest, moet je rekening houden dat je zelf alle ballen in de lucht houdt. Denk bijvoorbeeld het updaten van de berichten, wanneer je een USB stick gebruikt is dit bijna altijd een fysieke aangelegenheid aangezien de USB stick niet in verbinding staat met bijvoorbeeld een server.  Daarnaast is er geen enkele vorm van beveiliging en heb je geen inzicht of het systeem altijd werkt. Beeldschermen moeten bovendien zelf aan/uit gezet worden met een afstandsbediening.

Ben je op zoek naar een geavanceerdere oplossing? Bijvoorbeeld het vertonen van oogstrelende videobestanden of animaties die realtime worden voorzien van nieuwe content? Dan is het aan te raden om te kijken naar hardware die hier geschikt voor is.

System on Chip (SoC)
Vandaag de dag zijn er tal van monitoren verkrijgbaar met een ingebouwde chip waarmee je content kunt afspelen. Deze oplossing wordt ook wel System on Chip (SoC) genoemd, je kunt hiermee eenvoudige animaties, afbeeldingen vertonen. Omdat de chipset onderdeel is van het scherm is dit, met het oog op de kosten, een voordelige oplossing. Daarnaast zijn er geen externe kabels nodig om het beeldscherm te voorzien van beeld, esthetisch gezien is dit een groot voordeel.

Toch zijn er ook een aantal zaken waar je rekening mee moet houden wanneer je kiest voor een Sytem on Chip oplossing. Zo is het afspelen van videobestanden, vloeiende animaties of het vertonen van datagedreven animaties (datakoppelingen) vaak niet mogelijk. Wanneer dit mogelijk is dan worden dergelijk content realtime ingeladen via een externe bron. Een solide en snelle internetverbinding is een must omdat je hier volledig van afhankelijk bent. Een concreet voorbeeld is bijvoorbeeld een video die je vanuit een externe link naar YouTube laat afspelen in de narrowcasting-uitzending. Wanneer deze video plots niet meer beschikbaar is op YouTube dan is er niets te zien of, in een slechter geval, krijg je zelfs de melding dat de video niet beschikbaar is op YouTube. Tevens bestaat er een kans dat reclames, die automatisch worden toegevoegd aan een video, ook te zien zijn in jouw uitzending. Zit je hier wel op te wachten?

De meest gebruikte besturingssystemen op deze chipsets zijn Android, WebOS of Tizen (een versie van Linux). Belangrijk om te weten: veel fabrikanten garanderen de updates van het OS niet! Vaak vervalt de inspanningsverplichting na de garantieperiode of worden updates tot een specifieke datum gegarandeerd (roadmap). Mogelijke veiligheid updates en upgrades kunnen daardoor maar beperkt worden gegarandeerd.

Gaat de chipset buiten de garantieperiode onverhoopt defect? Dan ben je genoodzaakt om een compleet nieuwe monitor te kopen, de chipset is immers onderdeel van het beeldscherm.

Externe mini PC
Ben je op zoek naar een systeem waar je complexere content kunt afspelen, zoals hoge resolutie videobestanden of datagedreven content (KPI’s) dan is een mini PC de oplossing.

Doordat mini PC’s vaak beschikken over de nodige processorkracht (rekenkracht) biedt dit veel meer mogelijkheden dan een USB stick of System on Chip oplossing. Er bestaan veel verschillende mini PC’s van eenvoudige NUC PC’s tot hoogwaardige industriële mini PC’s. De investering die je moet doen in dit type hardware is over het algemeen groter, maar op de langere termijn wel duurzamer wanneer je dit afzet tegen de alternatieven zoals een USB stick of System on Chip. Afhankelijk van de specificaties moet je denken aan €250(*) voor een instapmodel tot €1500(*) voor een high-end model.Naast dat een PC geschikt is om zwaardere content af te spelen zijn er nog een aantal voordelen. Vaak zijn mini PC’s er op gebouwd om langdurig aan te staan en te presteren, zo hebben de meeste mini PC’s geen draaiende onderdelen zoals een ventilator.

Voor de opslag van data kan gebruikt worden van de interne harde schijf. Data die vertoond wordt in de narrowcasting uitzending hoeft maar één keer gedownload te worden waardoor data transmissie tot een minimum beperkt wordt. Bijkomend voordeel is dat, wanneer er even geen internet is, er geput kan worden uit de beschikbare data die al aanwezig is op de harde schijf waardoor er altijd iets te zien blijft. Zo blijft de uitzending altijd doorlopen, ook wanneer er even geen internet is.

Op het gebied van veiligheid bieden mini PC’s een ander groot voordeel, de meeste beschikken over een volwaardig besturingssysteem zoals het welbekende Windows OS. Deze zijn automatisch voorzien van een firewall en er zijn legio mogelijkheden om deze extra te beveiligen. Daarnaast kunnen veiligheidsupdates en andere upgrades vanuit het OS automatisch verwerkt worden.

De mini PC's hebben vaak meerdere aansluitingen aan boord om een monitor aan te sluiten. Denk aan een displayport-, HDMI, DVI of VGA-aansluiting. Bijkomend voordeel van deze aansluitingen is dat je het videosignaal eenvoudig kunt splitsen en met één PC meerdere beeldschermen kunt aansturen.

Conclusie en advies
Er zijn legio mogelijkheden om een beeldscherm aan te sturen. Welke oplossing het beste past is volledig afhankelijk van jouw wensen, budget én hoeveel tijd je er aan kwijt wilt zijn.
Vooral de factor tijd is belangrijk, kies je bijvoorbeeld voor een voordelige oplossing dan vraagt dit veel meer tijd en inspanning om alles te laten functioneren. Heb je hier wel tijd voor? Een duurdere oplossing is geavanceerder en werkt bijna volledig autonoom waardoor je er weinig omkijken naar hebt. Je kunt bijvoorbeeld systemen op afstand aansturen, beeldschermen gaan aan/uit op ingestelde tijden, updates worden automatisch binnengehaald én het is mogelijk om content in te plannen zodat deze op het juiste moment en op de juiste plaats te zien is.

Als narrowcastingspecialist leveren wij niet enkel de techniek maar ook een totale dienstverlening. Om er voor te zorgen dat je enkel de lusten ervaart en niet de lasten kiezen wij uitsluitend voor hoogwaardige kwaliteit hardware. De industriële PC die wij leveren hebben we in eigen beheer ontwikkeld waardoor we precies weten hoe alles werkt. Dit in combinatie met de software die we zelf hebben ontwikkeld werkt deze combinatie naadloos met elkaar samen, zo weten we zeker dat de schermen niet zomaar op zwart komen te staan. Is dit onverhoopt wel het geval? Dan nemen de medewerkers van de TINS management desk direct contact met je op. Wij houden alle "narrowcasting-ballen" voor je in de lucht, het enige dat je zelf moet doen is leuke berichten maken in het online CMS en deze in de speellijst slepen!

Wij leveren ons product en dienstverlening binnen een service-lease overeenkomst. Je hoeft dus niet te investeren in specifieke hardware zoals de narrowcasting mini PC of de software. Voor een vast bedrag per maand leveren we enkel de lusten en niet de lasten!

Eerst zien dan pas geloven!
Ben je overtuigd geraakt maar wil je het TINS narrowcastingsysteem eerst zelf uitproberen? Doe dan de gratis narrowcastingproef, ons aanbod hierin is dat je 4 weken lang volledig gratis het TINS narrowcasting systeem kunt testen. Dat is inclusief de hardware, software en alle algemene content. Het enige dat je zelf voorhanden dient te hebben is een (test) scherm waar je het systeem zolang even aan kunt verbinden. Wij zorgen ervoor dat er een volledig voor-geconfigureerd systeem verstuurd wordt, waarbij een plug & play installatie benodigd is. Ben je na deze 4 weken niet 100% overtuigd van ons systeem en dienstverlening, dan kun je het systeem gewoon weer terugsturen, zonder gedoe.

We hopen iedereen hiermee een kijkje in onze keuken te geven en ze te overtuigen van het gemak van ons systeem (en bijbehorende service). De laatste proefperioden hebben bijna allemaal geresulteerd in een langdurige samenwerking, dus kijken is hoogstwaarschijnlijk kopen!

Ben je op zoek naar alle benodigde informatie over narrowcasting, concreet advies en een hands-on proefperiode met alle opties? Klik op onderstaand knop of neem contact met ons op en/of vraag de Gratis Narrowcasting Proef aan.

(*) Prijzen benoemd in deze blog zijn indicatief en waren actueel bij publicatie van deze blog: februari 2024.

Deel deze pagina
Laatst gewijzigd: 
20 februari 2024
Contact

Merit Media
Breda International Airport
Bredasebaan 10
4744 RZ Bosschenhoofd

informatie@meritmedia.nl
085-4018444

Privacyverklaring